Rolstoelschommelproject up-date …

Image

Na een stroom van berichten tijdens de music-for-life-actie, hadden we de voorbije maanden wat minder te vertellen in verband met het rolstoelschommelproject. Niet omdat het project stil lag, integendeel, de rolstoelschommel werd ontworpen en we gingen op zoek naar bijkomende financiering. Maar het leek ons zinvol te wachten tot het ontwerp af was om een volledige update te geven over het project: de opbrengst van de geldinzamelacties, de projectrekening, de fondsenwerving en natuurlijk de details over de schommel zelf!

Eerst en vooral, voor wie het bericht enkele maanden geleden gemist zou hebben, dankzij de inzet van een kerngroep en zoveel gulle schenkers, bracht de Music-for-life-actie voor de rolstoelschommels 4891,61 euro op. We kunnen er meteen bij vertellen dat dit een zeer groot bedrag is, voor een project van een kleine vzw zoals de onze. Bij deze nogmaals hartelijk dank aan iedereen die meegewerkt heeft!

We kregen in de loop van januari ook nog verschillende giften voor de rolstoelschommels waardoor we begin februari beschikten over 5640,03 euro voor de rolstoelschommels.

Na de euforie van dit resultaat, werden we meteen terug met beide voeten op de grond gezet, door de “technische ploeg” die zich over het ontwerp boog. In januari vergaderden we namelijk een eerste keer  met Ben de Gieter die de schommel ontwerpt in kader van zijn eindwerk aan de hogeschool Hogent en Tom Rombouts, zijn promotor, Bart De Waele (medewerker Opleidingscentrum Hout), Wim Waekens (Technisch Coördinator VTI Leuven), Bart Meneve (Leraar houtbewerking VTI Leuven), Marcel Wijnker (Toegankelijkheidsadviseur mobiliteit), Dimitri Mels (medewerker provincie Vlaams-Brabant). Het was meteen duidelijk dat 5640 euro niet voldoende zou zijn om de materiaalkosten en de keuringskosten van de schommel te betalen.

Terwijl Ben zich boog over de eerste tekeningen, gingen wij op zoek naar nieuwe manieren om fondsen te verwerven en schenkingen voor ons project fiscaal aantrekkelijk te maken. Op aanraden van Valleria en met de hulp van Evy, dienden we een aanvraag in voor een projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting. Deze werd ons toegekend op 28 februari 2014.

Dit was fantastisch nieuws omdat VPK ons al een schenking beloofd had indien ze een fiscaal attest kregen. En hun belofte ook hielden …

Maar ook omdat een project dat gesteund wordt door de koning Boudewijnstichting zowiezo meer kans maakt om te slagen…

Wat houdt dat nu concreet in?

Een projectrekening bij de koning Boudewijnstichting geeft aan een vzw de mogelijkheid om aan fondsenwerving te doen.

  • De koning boudewijnstichting reikt een fiscaal attest uitreikt voor schenkingen vanaf 40 euro.
  • De koning Boudewijnstichting beheert de rekening en houdt ons wekelijks op de hoogte.
  • De koning boudewijnstichting vermeldt het projet op hun website.
  • VZW El Soplo del Viento maakt het project bekend en geeft een uitgebreid verslag aan de koning Boudewijnstichting over de evolutie en de financiering van het project.

Concreet!

Vanaf nu kan iedereen, particulier of bedrijf, die ons rolstoelschommelproject financieel voor 40 euro of meer steunt, hiervoor een fiscaal attest krijgen.

Schenkingen dienen te gebeuren op dit rekeningnummer

BE10 0000 0000 0404

BPOTBEB1

Koning Boudewijnstichting

met verplichte gestructureerde mededeling 128/2677/00022

Aarzel niet om deze gegevens door te geven aan particulieren of bedrijven die eventueel geïnteresseerd zouden zijn…

Aangezien we zelf niet veel ervaring hebben met fondsenwerving, zijn we te rade gegaan bij Freddy Hernou, vrijwilliger bij de bekende basketbalploeg “Leuven Bears”, die ook een rolstoelbasketbalploeg hebben. Hij, en de ploeg “Bears-on-wheels”, hadden zich al geëngageerd om een geldinzamelactie te organiseren en het “gezicht” te worden van het rolstoelschommelproject. Maar bovendien heeft Freddy veel ervaring met fondsenwerving. We zijn dan ook heel dankbaar dat hij ons hierbij wilt helpen!

Hoe we dit concreet aanpakken, hoort u ongetwijfeld binnenkort…

En dan de details ivm de schommel zelf!

De schommel wordt geplaatst in het provinciaal domein van Kessel-Lo (Leuven). Zij vernieuwen hun speeltuin, en onze schommel zal daarin een centrale plaats krijgen.

Het was voor de provincie dan ook van belang dat de schommel niet alleen toegankelijk is voor rolstoelsgebruikers, maar ook aantrekkelijk is voor kinderen zonder fysieke beperking. Op die manier kunnen ze de schommel echt integreren tussen de andere speeltuigen en bevorderen ze de inclusie van kinderen met een fysieke beperking.

De schommel zal voornamelijk uit duurzaam hout gemaakt worden. Omwille van de veiligheidsnormen en kostprijs, moeten een aantal onderdelen in staal gemaakt worden, maar deze zullen niet zichtbaar zijn. De afwerking gebeurt in hout.

Het ontwerp is zodanig gemaakt dat de afwerking ook kan aangepast worden naar gelang de specifieke wensen van de speeltuinuitbaters. Er zijn met andere woorden kleine uiterlijke variaties mogelijk, indien gewenst.

Dit is belangrijk omdat er reeds twee andere schommels “besteld” zijn door de groendienst van de stad Brugge. Eenmaal het prototype gekeurd en geïnstalleerd is, wordt het lastenboek doorgegeven aan een school/scholen in Brugge, om de twee andere schommels te maken. En de groendienst/stad Brugge is bereid om het materiaal voor deze schommels zelf te financieren.

De schommel zal verankerd worden in een betonnen ondergrond, die bedekt wordt met tegels, geheel volgens de wettelijke normen. Dit is onder andere één van de redenen dat de kostprijs van de schommel hoger is dan gehoopt. Maar omwille van de veiligheid en de gebruiksvriendelijkheid is dit noodzakelijk. Dus aan ons om de uitdaging aan te gaan en de nodige financiële middelen te vinden.

Je zal de schommel kunnen bewonderen in 2016.

Aangezien we het ontwerp van Ben in deze fase toch nog een beetje willen beschermen, verkiezen we geen detailtekening van de schommel op internet te publiceren. Wil je toch graag een schets zien, mail ons dan even. We sturen je met plezier de schets per mail.

Indien iemand suggesties heeft, of ons kan helpen om materiaal in sponsoring te krijgen, laat het ons zeker weten.

Een aantal mensen hebben beloofd om acties te voeren. Ons idee is om een rolstoelschommelweek of weekend te organiseren. Het zou super zijn indien we een moment kunnen vastleggen waarop iedereen die dat wil, een geldinzamelactie kan voeren voor de rolstoelschommel. Als we de acties centraliseren, dan kunnen we dit ook beter aankondigen in de pers, kunnen we op hetzelfde moment een conferentie geven, wie weet Studio Brussel motiveren om mee te werken… Alle ideeën hieromtrent zijn vanzelfsprekend meer dan welkom.

Indien er nog vragen zijn, aarzel niet om ons te contacteren!

In de loop van juli en augustus verneem je zeker meer over de fondsenwerving en de acties die op touw gezet worden…

 

 

Advertisements
Cette entrée a été publiée dans Rolstoelschommels, Uncategorized. Bookmarquez ce permalien.

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Déconnexion /  Changer )

Google photo

You are commenting using your Google account. Déconnexion /  Changer )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

You are commenting using your Facebook account. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s