Bowlen, ook mogelijk voor mensen met een fysieke beperking in Familiebowlingzaak « de Kaai »

Naar aanleiding van het rolstoelschommelproject ontmoetten we Jacques en Cindy van de familiebowlingzaak « de Kaai » in Geraardsbergen.
Zij waren direct bereid om een actie te organiseren om geld in te zamelen voor het rolstoelschommelproject. Tijdens deze actie ontmoetten we enkele personen met een fysieke beperking die regelmatig in “De Kaai “ komen bowlen.
We vernamen van hen dat het een hele zoektocht was geweest om een bowlingzaak te vinden die bereid was om mensen met een fysieke beperking te verwelkomen.

Hun verhaal raakte ons. We hadden er nooit bij stilgestaan dat mensen met een beperking niet welkom zouden zijn in bepaalde bowlingzaken omdat dit een extra inspanning vergt van de uitbaters. Aangezien we ervan overtuigd zijn dat het constructiever is om te focussen op situaties en plaatsen waar integratie van mensen met een beperking wel al gebeurt, dan te focussen op situaties waar de integratie misloopt, willen we graag de getuigenis van de bewoners en medewerkers van vzw Schoonderhage – DC Esse met jullie delen.

“Ons doel als dagcentrum voor mensen met een beperking is om onze bewoners een zinvolle daginvulling te bezorgen. Deels omvat dit werken; in de tuin, koken, de dieren verzorgen, keramiek werken maken om te verkopen, …
maar de boog kan niet altijd gespannen staan.
Elke vrijdagnamiddag is voor een groot deel van ons zo’n moment van ontspanning. Dan gaan we bowlen. Enkelen gaan voor de competitie, maar we gaan toch vooral voor het plezier.
Dat die activiteit zo’n welgesmaakt moment is, danken we ook aan de plek waar we gaan.
Wij gaan bowlingen bij Jaqcues! (Familiebowlingzaak de Kaai in Geraardsbergen nvdr).

Meestal hebben we parking vlak voor de deur. Handig als je een liftbus hebt en daar mensen in een rolstoel moet uitrijden. Er zijn twee trappen voor de deur, maar die zijn overkombaar. Even de rolstoel tillen en dan is er een platform om dan weer aan te zetten voor de volgende (kleine) trede.
Zeker goed te doen. Verder is alles rolstoeltoegankelijk. Er is ook een toegankelijk toilet.

Rekjes zorgen ervoor dat de bal niet in de goot geraakt. Er zijn voldoende lichte ballen aanwezig voor de mensen wiens rug gespaard moet worden.
Een speciaal rek zorgt ervoor dat ook mensen die enkel kunnen meedoen door de bal te duwen vanuit hun rolstoel (of geen bal kunnen dragen) volwaardig kunnen spelen.

bowling

foto genomen door El soplo del Viento tijdens de actie voor het rolstoelschommelproject in bowling de Kaai

Rolstoelen en mensen met speciaal schoeisel (die geen bowlingschoenen kunnen aandoen) mogen zonder probleem op de parket. (Jacques en Cindy poetsen nadien met veel plezier  de bowlingaanloop. nvdr)

Eens binnengekomen worden we altijd verwelkomd door Jacques en de andere medewerkers van de bowlingzaak. VerWELKOMd is daarbij het sleutelwoord.
Onze banen staan gereserveerd en er wordt alles aan gedaan opdat we snel zouden kunnen starten. Is er al eens belet om praktische redenen, dan worden we altijd op tijd verwittigd.

De begeleiding is er uiteraard om alles te sturen, maar ook Jacques is er om de structuur te bewaken.
Wie speelt bij wie? Wie kan goed gooien? Want de teams moeten wel goed zitten…
Wie drinkt Cola en wie Light? Wie drinkt al eens een pintje? De drank is heel belangrijk!
En dat wéét Jacques. Er wordt echt moeite gedaan om ons te leren kennen.

De mensen van bowlingzaak de Kaai behandelen ons, correct en met volle vriendelijkheid, als de volwaardige klanten die we zijn.”

Advertisements
Cette entrée a été publiée dans Uncategorized. Bookmarquez ce permalien.

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Déconnexion /  Changer )

Google photo

You are commenting using your Google account. Déconnexion /  Changer )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

You are commenting using your Facebook account. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s